Glad - Hengiven - Selskapelig -

Utmerket nese - Spornøye -

Velklingende mål - Driver ikke for raskt

 

 

Basset Artesien Normand er den aristokratiske utgaven av Bassetrasene. Det er en meget utadvendt hund som skal virke selvsikker og verdensvandt. Den er energisk og kvikk og samtidig utstråler den edelhet.

 

En Artesien vil gjerne ha liv rundt seg og fungerer best som jakthund når den får være et familiemedlem. Rasen krever ikke spesielt mye mosjon, men de liker lange gå- og løpeturer og den elsker å komme ut i skogen.

 

Det er en middels stor hund på korte ben. Vekten er ca. 15 -20 kg og mankhøyden skal være 30 - 36 cm.

 

Rasen stammer fra Normandie i Frankrike.

 

______________

 

Teksten nedenfor er oversatt fra engelsk til norsk. Innholdet er skrevet av Marion Maas, Kennel de Bèrènice.

 

Marion Maas med hunder

 

For en karakter!!

 

Først legger du merke til dens glade, livlige og tillitsfulle natur. Basset Artésien Normand er virkelig en familiehund, glad i barn.

Den gjør alt for å behage eieren. Underdanig lydighet kan ikke forventes. Den er litt sta, da dens talent får den til å leke selv. Nervøsitet finnes ikke. Dens myke karakter passer en eier som behandler sin Basset med tålmodighet, konsekvens og sjarm.

 

     

 

Oppdragelse

 

Dens myke og vennlige karakter sammen med nysjerrighet krever en konsekvent og tålmodig oppdragelse. Den franske Basset er intelligent og svært lærevillig. På denne måten blir den en rolig og lydig venn. Det vil raskt bli et godt vennskap med eieren og familien. Før valpen ankommer bør familien enes om hva som tillates og hva som ikke tillates. Det er lettere å lære enn å avvende. Trening av valpen med en erfaren trener er også bra.

 

     

 

 

Jakt

 

Selv om de fleste Bassets Artésien Normand er familiehunder som elsker dagens tur, er det nødvendig å fremheve at denne hunderasen har utmerkede jaktkvaliteter. Som franskmenn sier det: ‘det er en arbeidshund’ av typen ‘Chiens Courants’.

 

Den er klar for jakt til fots. Den tar gjerne initiativ til å spore vilt. Såkalt ‘søk’ for å drive viltet ut av krattet. De kan jakte individuelt eller i flokk, bestående av 4, 6 eller 8 hunder, avhengig av terreng og lysten til å spore.

En ideell flokk er sammensatt av hunder med forskjellig talent. Lederhunden, som tar initiativ, hunden i ‘midten’ som følger etter og hunden som forsiktig søkende ikke unngår et eneste spor.

Bakerst hunden med egenskapene å følge sporet uansett vilt.

 

Det er fantastisk å se flokker av fransk Bassets som jager. Opplevelsen styrkes enda mer når man hører ‘musikken’ deres. Gjøing som uttrykker deres følelser.

 

  

 

Kjennetegn på fransk Bassets

 

Den franske Basset Artésien Normand er en lav, solid hund med lang kroppsstruktur. Som oftest er de tre-farget, svart, hvit og brun. Den har et stolt hode med påfallende øyne og lange bøyelig hengende ører. Hunden viser styrke og eleganse på samme tid. Høyde mellom 30 og 36 cm. En voksen Basset veier ca. 18 kg. Utseende er mer beskrevt under avsnittet avl.

 

 

 

For lenge siden var det........

 

en Basset d’Artois hvorfra vår franske Basset stammer. Denne hunden levde i nord- og midt Frankrike. Ordet ‘Basset’ kommer fra ‘bas=lav’ og ‘set=satt’.

I andre halvdel av det 19 århundre fantes det 2 oppdrettere. Hver utviklet sin type Basset d’Artois: Henri Count Conteulx de Chanteleu og Mr. Louis Lane.

 

Ca. år 1900, lykkes Mr. Leon Verrier å forene det beste av disse to artene. Hans Bassets var edlere og hodet minnet om ‘Chien Normand’, en høyreist jakthund. Bassets of  Verrier ble kalt: Basset Artésien (fra Artois regionen) Normand (fra Normandi regionen). Siden 1938 har Mr. Verriers tispe Belette vært opphavet til vår standard Basset,

 

Århundrer siden - men fremdeles har franskmennene sine jaktflokker. I begynnelsen var det bare adelsfolk som hadde sine egne. For det meste høyreiste hunder som Poitevin eller Anglo-Francais. Adelfolk elsket også Bassets. Man finner fortsatt på slott i Frankrike urørte kenneler. For eksempel Chateau Frémont hvor oppdretteren Grev de Peufeuillon hadde sin flokk rundt 1910.

 

I dag under jaktfesten ‘fêtes de chasse’ som finner sted om sommeren, ser man flokker av Bassets Artésien Normand. De vises for publikum før jaktsesongen starter.

 

     

 

 

 

www.bassetartesiennormand.no © 2009 • Privat Policy • Regler for bruk

www.bassetartesiennormand.no